Senaste veckan...



Det blev korvstroganoff ikväll. Supergott och superenkelt! Den senaste veckan känns det som om man inte har lagat någon mat.
I lördags var det middagsbjudning hos Ann o Micke, vilket var precis lika strålande som jag hade tänkt mig!!
Den här veckan har jag antingen jobbat sent eller så har vi köpt mat, så själv har det inte blivit så mycket matlagande...
Det blev en libanesisk familjebricka från Sahara i måndags. Den innehöll kebbe, hommous, baba gannough, taboule, dolma, sambousak, mohammara och zaiton. En massa lustiga ord... Dolma (risfyllda vinbladsdolmar) är en riktig favorit!! Annars var det Taboule (sallad baserad på persilja) och Hommous (kikärtsröra) som var godast.

Jag har upptäckt att jag tycker om att ha i persilja i grönsalladen. Kan nog tänka mig att ha i det ganska ofta.......



Mvh Johan

Shepherd's pie



Här är bilden på min shepherd's pie.

Shepherd's pie på mitt vis

4 pers.

Duchessepotatis
1 kg potatis
2 msk rapsolja
1 ägg

Köttfärssås

1 gul lök
500 g nötfärs
1 burk passerade tomater
3 msk ketchup
3 msk chilisås
1 dl ajvar relish
2 klyftor vitlök
salt
peppar

Skala och koka potatisen. Medans potatisen kokar gör du köttfärssåsen. Hacka löken, fräs den i en gryta. Ha i färsen. När färsen är genomstekt tillsätter du övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
När potatisen är färdigkokt pressar du potatisen och tillsätter äggula och rapsolja, smaka av med salt och peppar.
Lägg den färdiga köttfärssåsen i en ugnsfast form, spritsa potatisen över. Kör klart i ugnen i 10 - 15 minuter på 200 grader.

Tigerkyckling



4 pers.

400g kycklingfilé
1 sats Tigersåsmarinad (se tidigare recept)
600g potatis (fast sort, typ Ukama)
1 ask ruccolasallad
100g fetaost
½ purjolök
1 röd paprika
½ urkärnad gurka
olivolja
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisen, ringla lite olivolja över och salta. Stoppa in potatisen i ugnen. Tärna kycklingfilén, stek den på hög värme så den får lite färg. Lägg kycklingen i en ugnsfast form tillsammans med Tigersåsmarinaden, kör klart den i ugnen ihop med potatisen.
Blanda ruccola, paprika, gurka, purjolök och fetaost.

Serveras gärna med en chiliyoghurt (turkisk yoghurt, sweetchilisås, vitlök, salt och peppar)!


Basilikabiffar



4 pers.

½ dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
½ kruka basilika
500g blandfärs
salt
peppar

Blanda ströbröd och vatten i en bunke, låt stå i några minuter. Hacka basilikan och rör ner i ströbrödet. Knäck i ägget, salta och peppra och ha i färsen. Blanda tills det blir en jämn o fin smet. Forma små biffar av smeten, ca 10 - 12 st.
Stek dom i en stekpanna så dom får färg, kör klart i ugnen (200 grader).
Serveras med potatismos, sås o lingon!

Chilikyckling

Till 4 personer.

3 stora kycklingfiléer
2 dl sweetchilisås
½ dl balsamvinäger

Blanda sweetchilisås och balsamvinäger, smaka av med salt och peppar. Skiva kycklingfiléerna, blanda chiliblandningen med kycklingen.


Tigersåsmarinad

1 dl Tigersås
½ dl Soja
½ dl Rapsolja

Blanda ingredienserna, smaka av med salt och peppar.


Ny vecka, nya rätter!

Den här veckan få vi följande rätter från Family Food:

Gustavs järpar med vitlök och basilika
Karins “vill hinna läsa tidningen-kyckling”
Tagliatelle med lyxfilé och rödgrön topping
Snabba soppan med palsternacka och pasta
Färglada spättan med gula klyftor



Men ikväll blir det en snabb kycklingwok med blandade grönsaker från kylen. Självklart använder jag mig av sesamolja när jag ska woka, den sätter så bra smak på woken. Tänkte nog krydda till det med lite Tigersås eftersom den verkar passa till ALLT!



/Johan

Veckan som gått

Då var även denna vecka över. Skönt. Det känns som jag har jobbat som en tok.
Vår egen veckomeny har fungerat bra, det var många goda rätter!! Fredagens fläskfilé blev till en tapasplanka med lite överbliven kyckling från torsdagen som tllsammans med fläskfilén marinerades i Tigersås. En busenkel marinad som köttet fick puttra klart med i ugnen, strålande!


Ikväll blev det pastasallad med chilikyckling och Fetaost, till det hade vi en vitlökssås.



Nästa vecka var det dags för mat från Family Food igen!!


/Johan

Veckans meny

Den här veckan har vi ingen Family Food då vi ska prova på att ta varannan vecka från dom. Jag har lagt en egen meny den här veckan, fast med några favoriter från Family Food.

Veckans meny ser ut så här:

Mån: Fyllda pannkakor
Tis: Pannbiff med sås och potatis
Ons: Potatis & purjolökssoppa med ostgratinerade bröd
Tors: Friterad kyckling med ris och currysås
Fre: Fläskfilé med potatisgratäng och tzatziki
Lör: Stekt flundra med potatismos
Sön: Pastasallad med kyckling

Varje måltid ska dessutom få sig en rejäl omgång med sallad som sällskap!!


/Johan

Kvällens måltid!!


Fina skinksmörgåsen!


Plankstek á la Fritunagatan!


Semifreddo med hallonrippel o blåbär!
 Då har vi avnjutit kvällens tre-rätters. Vilken middag, och vilket sällskap!!


/Johan

Lördagens meny!

Då drar det ihop sig till helg, härligt! Några vänner kommer förbi så vi tänkte köra en tre-rätters.
Tanken är nog att det ska se ut så här:


Fina skinksmörgåsen med fänkål o päron

Plankstek á la Fritunagatan

Semifreddo med hallonrippel o blåbär



Smaskens!!



/Johan

RSS 2.0