Lagom mörkt/ljust matbröd

Här kommer receptet på gårdagens matbröd:

2½ dl vatten
2½ dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljus sirap
11 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
4 tsk salt
50 g margarin

Värm vätskan till ca 38 grader (fingervarmt), smula i jästen. Vispa runt jästen tills den har lösts upp.
Tillsätt sirap, vetemjöl, rågsikt, salt och margarin. Knåda degen i ca 5 - 10 minuter, eller tills den känns fast och slät.
Låt jäsa i ca 1 h. Därefter knådar du degen fast igen och delar den i två delar, forma degen till 2 limpor och låt den jäsa i 1 h till.
Gräddas i 200 grader tills limpan är ca 94 grader i mitten (mäts med köttermometer).

Smaklig spis!!

/Johan

Kycklingburgare!

Kvällens måltid bestod av kycklingburgare med avocadodressing och pommes frites. Kycklingburgaren marinerades i sambal oelek, mycket mumsigt, och serverades med frisco-bröd. Avocadodressingen gjordes på avocado, gräddfil, vitlök och en gnutta lime. Till det hade vi sallad, lök och gurka.

Efter middagen satte jag en deg till ett ganska ljust matbröd. Vilken skillnad när man får sitt eget bröd!!





/Johan

Äntligen!

Då var den här veckan äntligen slut. Jag har jobbat sex dagar den här veckan och har därför inte kunnat laga någon mat. Surt... Nu ska jag var ledig i två hela dagar och då ska det bli matlagning! I morgon blir det nog korvgryta med morotsstrips, som vanligt ett spännande inslag i vår nya meny. På tisdag ska vi hem till min bror på middag (förhoppningsvis medför det lite ny inspiration)!!
 
Har funderat en del på det här med oxfilé och kommit fram till att det är nog plankstek som gäller. Ibland är det skönt att vara lite lagom tråkig..........
Dessutom var det längesen vi åt Duchessepotatis. Det är så gott!!





Jag återkommer med lite bilder på planksteken!!
Mvh Johan

Oxfilé

Börjar bli sugen på någon form av oxfilé. Jag har funderat på om jag kanske skulle köra en klassisk plankstek, det är alltid gott! Å andra sidan kanske det är lite tråkigt... Jag skulle kunna tänka mig att göra något nytt, något jag aldrig gjort med oxfilé.

Är det någon som har ett bra förslag?



I övrigt så är det dags för en ny Family Food vecka.

Den här veckan erbjuder dom:
Spätta med fina rödbetor och grönt strössel
Grytsoppa från öster med kyckling & svamp
Hösten korvgryta med god senap & morotsstrips
Chiligryta med kikärtor och tortilla
Krämig spaghetti med grönt och skönt

För min del så är det nog korvgrytan som sticker ut!!

/Johan

Hemmagjord Schnitzel

Då blev det äntligen lite hemmagjord schnitzel med hemodlad färskpotatis och en enkel skysås. Riktigt gott! Oscar var nog den som tyckte det var bäst. Han sa att det var det godaste kött han någonsin ätit!!
Imorgon blir det kasslergratäng och på fredag blir det kycklingbollarna. Kycklingbollarna är nog det jag ser fram mot mest med maten från Family Food den här veckan. Hoppas det blir bra!!!


/Johan

Ny vecka, ny matsedel


Veckan som gick innehöll ett par helt nya rätter för min del. Jag hade nog aldrig fått smaka en vegetarisk lasagne om det inte varit för Family Food, vilken dessutom var väldigt god…

Nästa veckas meny ser ut som följande:

Familyfoodpizza med egen sallad
Elias mumsgratäng med kassler och äpplemix
Rökt lax med dillstuvad potatis
Kycklingbollar med toppad sallad
Ostgratinerade bröd med potatis- & purjolöksoppa

Jag ser verkligen fram emot kycklingbollarna och soppan. Riktigt spännande!

Vi har ett par rätter att planera själva och jag funderar på att svänga ihop lite riktiga schnitzlar med potatis och skysås. Jag börjar även bli sugen på entrecote igen, det är en favorit!!

Det känns som att inspirationen börjar komma tillbaka. Härligt!!


/Johan


Family Food

Jaha. Då har man provat Family Food i ett par dagar. Jättebekvämt att få maten levererad till dörren samtidigt som man slipper fundera på vad man ska göra.
Det är roligt att få prova lite nya smaker. Idag blev det grillad kyckling med gurksallad & majs (för dom i familjen som tycker det är gott). Den här rätten är något som jag aldrig skulle ha kommit på att göra själv... Gurksalladen består av keso, gurka och chili... Eftersom jag inte är någon större keso fantast så hade jag inga större förväntningar, men det satt som en smäck!!
Imorgon blir det vegetarisk lasagne, spännande!!


/Johan

Hjälp!! Vi har tröttnat på vår mat!!!

Vi startar den här bloggen för att vi vill dela med oss av vår matsedel och vi hoppas att andra personer vill dela med sig av sina egna. På så vis kan vi hjälpa varandra att komma ur mattristessen.
För att få lite nya idéer så har vi även köpt en prenumeration på Family food. Dom skapar matsedeln och skickar råvarorna, vi lagar maten. Smidigt!!

Den här veckan skickar Family Food följande middagar:

Grillad kyckling med gurksallad & majs
Favoköttfärssås med ost & mangoldskott
Soppa på fisk, blomkål & en doft av curry
Pytt med god korv, smaksatt med persilja
Lasagne med rotfrukter & god ost

Det här innebär att vi bara behöver hitta på helgens maträtter... Finfint!!

Om någon har en bra maträtt, såväl enkel som komplicerad, så är det bara att dela med sig!!

Johan o Anna

RSS 2.0