Lagom mörkt/ljust matbröd
Här kommer receptet på gårdagens matbröd:
2½ dl vatten
2½ dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljus sirap
11 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
4 tsk salt
50 g margarin
Värm vätskan till ca 38 grader (fingervarmt), smula i jästen. Vispa runt jästen tills den har lösts upp.
Tillsätt sirap, vetemjöl, rågsikt, salt och margarin. Knåda degen i ca 5 - 10 minuter, eller tills den känns fast och slät.
Låt jäsa i ca 1 h. Därefter knådar du degen fast igen och delar den i två delar, forma degen till 2 limpor och låt den jäsa i 1 h till.
Gräddas i 200 grader tills limpan är ca 94 grader i mitten (mäts med köttermometer).
Smaklig spis!!
/Johan
2½ dl vatten
2½ dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljus sirap
11 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
4 tsk salt
50 g margarin
Värm vätskan till ca 38 grader (fingervarmt), smula i jästen. Vispa runt jästen tills den har lösts upp.
Tillsätt sirap, vetemjöl, rågsikt, salt och margarin. Knåda degen i ca 5 - 10 minuter, eller tills den känns fast och slät.
Låt jäsa i ca 1 h. Därefter knådar du degen fast igen och delar den i två delar, forma degen till 2 limpor och låt den jäsa i 1 h till.
Gräddas i 200 grader tills limpan är ca 94 grader i mitten (mäts med köttermometer).
Smaklig spis!!
/Johan
Kommentarer
Trackback